س. اسفند ۶ام, ۱۳۹۸

ارزش غذایی ماکارونی | تغذیه سالم

۳d illustration of economic growth background

ماکارونی چیه ؟

ماکارونی یه ماده غذایی با ارزش با ارزش تغذیه ای مناسب ومفیده . به دلیل وجود کربوهیدراتی این غذا که شاخص غذاهای برپایه غلاته ، در صورت در نظر گیری هرم انرژی در پایه اون قرار میگیره این نشون دهنده سهم بالای اون در تأمین انرژی لازم روزانه س.

ارزش غذایی ماکارونی

ضمن اینکه ماکارونی به دلیل برخورداری از کربوهیدراتهای پیچیده نسبت به خیلی از اجناس دیگه غلات مانند نون وبرنج برتری داره ( از ۶۰-۵۵% سهم روزانه کربوهیدراتها در رژیم غذایی روزانه افراد نباید بیشتر از ۲۰-۱۵% اون از کربوهیدراتهای ساده مصرف شه و مابقی لازمه از مواد غذایی با کربوهیدراتهای پیچیده حاصل شن ) و با دارا بودن اندیس گلایسمی پایین تر نسبت به این مواد با اثر کم کم بر افزایش قند خون موجب بالا رفتن یهویی اون نمی شه وعلاوه بر تأخیر در احساس گرسنگی وسوخت عضله ها واسه قدرت طولانی تر تأمین می کنه . ماکارونی بر خلاف تصور نادرست گذشته که اونو یه غذای چاق کننده می پنداشتند امروزه در تموم دنیا به عنوان یه گزینه سلامتی شناخته می شه.

گندم دوروم از نظرویژگیهای تغذیه ای از بقیه گونه های گندم برتره . مثلا از اندازه پروتئین بالاتر ، محتوای طبیعی رنگدونه بتاکاروتن که آنتی اکسیدانتی ضد سرطانه و اندازه بیشتر بعضی املاح و ویتامینها برخورداره .

رنگ سمولینا زرد کهرباییه که دلیل اصلی این رنگ منحصر به فرد در ماکارونی جفت و جور شده از سمولیناست .

مهمترین محصولی که نماینده شاخص کاربرد گندم دوروم باشه ، اجناس غذایی خمیری (ماکارونی) است ، تنها درکشورهای خاصی مثل بعضی کشورای مدیترانه از گندم دوروم اجناس دیگه خمیری خاصیا نون جفت و جور می شه و در بعضی کشورا مثل ایتالیا که در موارد زیاد منبع این دسته از اجناس هستش ، به کار گیری آرد بقیه گندمها غیر از دوروم (سمولینا) تقلب حساب می شه .

بعداً ، خواص کیفیتی گندم دوروم مستقیماً به پروسهای کلی صنایع مربوط به اون شامل آسیابانی و ساخت اجناس خمیری ( ماکارونی ) وابسته .

بنا براین روند آسیابانی گندم دوروم نماینگریک فاز بسیار خطیر در کیفیت اجناس خمیریه واقعا ، سمولینای مورد استفاده جهت ساخت اجناس خمیریک محصول ساده آسیاب شده نیس ، بلکه محصولی پیچیده س که از غلات دانه های با دقت انتخاب و آزمایش شده استحصال می شه . به شکلی کهیک کیفیت استاندارد بهینه با توجه به دانه بندی (گرانولاسیون) ، خاکستر ، رنگ ، قدرت گلوتن و اندازه پروتئین اون ایجاد کنه .

ماکارونی یه ماده غذایی ساده با روند تولید پیچیده س .که برخلاف مواجه با انبوه مواد غذایی دارای شکلای جور واجور افزودنیا مانند نگهدارندها بدون این جور ترکیبات وبا مواد اولیه محدود وطبیعی جفت و جور می شه.

ارزش غذایی ماکارونی

فرآورده های ماکارونی (PASTA PRODUCTS)، فرآورده هایی مانند ماکارونی، ماکارونی، ورمیشل، نودل و لازانیا رو در بر میگیره. علاوه بر این، نوعای جورواجور دیگری طبق فرهنگ غذایی هست.

تحقیقات تاریخی به طور دقیق منشاء اصلی ماکارونی رو مشخص نمی کنه. در واقع شایدً جفت و جور و مصرف ماکارونی قبل از نون بوده.

 

مدارک تاریخی پیدایش ماکارونی رو به اتروسکا*(ETRUSCAN) ، رومیا، عربا و چینیا نسبت میدن.

امروزه بیشتر از ۶۰۰ نوع ماکارونی تولید می شه.

ارزش تغذیه ای

ارزش تغذیه ای ماکارونی در اصل وابسته به آردیه که در جفت و جور ماکارونی ازش استفاده می شه. این ماده غذایی غنی از نشاسته س، در حالی که اندازه پروتئین اون حدود ۸-۷ برابر کمتر از اندازه نشاسته اون هستش.

از نظر عناصر معدنی به خصوص آهن و روی ، در مقایسه با غذاهای دیگه که منبع اصلی املاح معدنی و ویتامینا هستن، در حد متوسطیه.

تجزیه اسیدهای آمینه ی ترکیبات پروتئینی ماکارونی در مقایسه با ترکیبات پروتئینی غذاهای دیگه مانند شیر (کازئین)، تخم مرغ و پروتئین سویا نشون میده که از نظر اسیدآمینه لازم لیزین در حد پایینی قرار داره و به خاطر همین محدودیت اسید آمینه ای، ارزش تغذیه ای اون کم میشه. پس ارزش بیولوژیکی و اندازه پروتئین ماکارونی در مقایسه با تخم مرغ و گوشت پایین تره.

از طرفی این ارزش تغذیه ای، از مرحله خرید در مغازه تا پختن اون و قرار گرفتن روی میز غذا در برابر تغییر می شه. در بعضی از موارد، تقریبا ۲۰ درصد ترکیبات انرژی زای اون به هنگام طبخ از کف میره، اما باید به خاطر داشته باشیم که ماکارونی هیچ وقت به تنهایی و بدون چاشنی خورده نمی شه.

ماکارونی محصولی نیمه روند شده که در جفت و جور اون؛ فانتزی بودن، نوآوری و حتی علم تغذیه سهم زیادی داره.

ماکارونی هیچ وقت به تنهایی مصرف نمی شه و بیشتر با مواد غذایی که دارای پروتئین بالایی هستن مانند پنیر، گوشت، ماهی و… مصرف می شه. از این روش ارزش بیولوژیکی اون نسبت به هر غذای دیگه به خاطر تکمیل شدن پروتئین اون و هم اینکه تأمین اسید آمینهای لازم زیاد می شه.

از نظر تغذیه ای، ماکارونی دارای خواص زیره:

– ارزش انرژی زایی بالا که کلا از راه قندها تأمین می شه

– ارزش پروتئینی متوسط

– اندازه چربی کم یا خیلی کم

– توانایی هضم آسون

– مواد زاید کم

ماکارونی همراه با چاشنی

ماکارونی بر خلاف دیگر مواد غذایی پر از کربوهیدرات(مانند نون و بیسکوییت)، هیچ وقت به تنهایی مصرف نمی شه و بیشتر با مواد غذایی که دارای پروتئین بالایی هستن مانند پنیر، گوشت، ماهی و… مصرف می شه. از این روش ارزش بیولوژیکی اون نسبت به هر غذای دیگه به خاطر تکمیل شدن پروتئین اون و هم اینکه تأمین اسید آمینهای لازم زیاد می شه.

۷۰ گرم ماکارونی همراه با کمی سس گوجه فرنگی، ۱۰ درصد روغن زیتون و ۱۰ گرم پنیر رنده شده، غذایی رو جفت و جور می کنه که عامل پروتئینی اون به طور کامل بالاست. هم اینکه از نظر سهم دریافت انرژی از سه نوع ماده غذایی انرژی زا (پروتئینا، قندها و چربیا) دارای نسبت ۵۷ درصد از قندها، ۳۰ درصد از چربیا و ۱۳ درصد از پروتئین هاست که این نسبت از نظر کارشناسان تغذیه بهترین نسبت دریافت انرژی از مواد غذاییه.

در مواردی که ماکارونی همراه با سس گوجه فرنگی و مقداری پنیر استفاده شه، ۳۰-۲۵ درصد پروتئین و ۴۰ درصد ویتامین C روزانه لازم بدن رو تأمین می کنه و اگه ماکارونی همراه با سس گوشت مصرف شه، ۴۰ درصد پروتئین و ۳۰-۲۵ درصد آهن روزانه لازم بدن رو برآورده می سازه.

.

منبع :

جمع آوری به وسیله بخش تغذیه سالم زندگی سالم سایت آکا